art

prid.    skr. od artistički


art caffe

nazivi ugostiteljskih objekata koji su uređeni na posebno osmišljen način ili u kojima se organiziraju umjetnički događaji (npr. koncerti, izložbe, čitanje poezije i sl.)

Prvi Kačićevi dani u Makarskoj

Osim javnih čitanja poezije i proze u makarskom Art Caffeu, ova će kulturna priredba sadržavati predstavljanja nekoliko knjiga i CD-ova, uglavnom o kulturnoj baštini ovog kraja.

JL, 26.11.2003.


art direktor

umjetnički direktor; grafički urednik

Kreativni Herucov tim, predvođen art direktorom Daliborom Berrijem, osmislio je liniju trendovskih krojeva kojom hrvatsku modnu industriju dovodi na europsku modnu pistu.

Lifestyle, Izazov proljeća,  2004.


art-filmaš

tvorac umjetničkih filmova

Zapadni su filmofili cijenili poneke indijske art-filmaše poput Satyajita Raya, ali je prema indijskom komercijalnom filmu (tzv. Bollywoodu) vladao stav jednoglasnog prijezira.

JL, 01.06.2002.


art rock

vrsta rock glazbe obilježena miješanjem žanrova i jedinstvenošću glazbene izvedbe

Riječ je o velikom povratku perjanica europskog art rocka jer je njihov posljednji album “Silence is Sexy” izdan sada već daleke 2000. godine. U sklopu europske turneje dolaze u hrvatsku metropolu promovirati novi glazbeni uradak naslovljen “Perpetum Mobile” objavljen početkom ove godine, a sniman punih deset mjeseci (od kolovoza 2002. do lipnja 2003.).

Dnevnik, 3.03.2004.


art uspješnica

umjetničko djelo koje je postiglo uspjeh; ovdje uspješan umjetnički film

Uvjerljivo najpopularniji filmski grad u Hrvatskoj i ove će godine biti pretijesan da primi sve filmofile ili naprosto ljude željne provoda. Kao i prošlih godina, i ove ih čeka dobar program sastavljen od dozirane smjese art uspješnica, retrospektiva i nepoznatih ezoteričnih naslova.

JL, 30.07.2002.


body art

umjetnički pravac u kojemu se tijelo promatra kao izražajno sredstvo; oslikavanje i ukrašavanje tijela tetovažama i dr.

Instalacije, grafike, body art, fotografije, kazališna umjetnost, ples, web art bit će izloženi na priredbama «Žene u talijanskim kolekcijama»,»Ne dirajte bijelu ženu», «Putovanje vizija»…

JL, 20.11.2003.


Body painting za sve! Na Schiesserovoj promociji publika je na vlastitoj koži mogla iskušati body-art.

Tkalča News, broj 8, zima 2004.


sub-art 

podvodni umjetnički centar

Sub-art centar: Umjetnost na dnu mora

U podvodnoj galeriji na tri metra dubine u uvali Ražanj kraj Rogoznice zasad su trajno mjesto dobili televizori odliveni u cementu, zaštićeni metalnom mrežom poput nalaišta amfora, skulpture muškarca i trudnice od poliestera u prirodnoj veličini, stolica za podvodne ispite nazvana «subchair» i neki manji izlošci nastali tijekom sedam godina održavanja multimedijalne podvodne radioanice i projekta Sub-art.

Istodobno se u Ražnju razvijao Sub-art centar, gdje je Deković napravio «elektronski akvarij» postavivši još jedan betonski televizor i podvodnu kameru koja je danonoćno bilježila zbivanja oko njega.

Podvodni svijet Ražnja mladim je umjetnicima otvorio prostor za osmišljavanje novih ideja, pa su se tijekom godina pod morem izmjenjivale izložbe i performansi.

Nedjeljni Jutarnji, 07.09.2003.


web art

umjetnost Interneta; umjetnička izrada internetskih sadržaja

Instalacije, grafike, body art, fotografije, kazališna umjetnost, ples, web art bit će izloženi na priredbama «Žene u talijanskim kolekcijama»,»Ne dirajte bijelu ženu», «Putovanje vizija»…

JL, 20.11.2003.