zona

im. ž    stanje optimalnog funkcioniranja tijela prema teoriji dr. B. Spearsa


Zona se nastavlja, odnosno niz knjiga o životu u zoni u nakladi Algoritma. Dr, Barry Sears, nakon «Života u zoni» i «U zoni bez starenja», autor knjige «Omega 3 Rx u zoni», odredio je život u zoni kao stanje koje je moguće postići poboljšanom kontrolom razine hormona putem pravilne prehrane.

Zona je stanje uma i tijela u kojem upotrebljavamo sve svoje potencijale i postižemo dobar opći osjećaj, energiju za svakodnevne obveze te očuvanje zdravlja. Također, život u zoni dobra je prevencija za kronične bolesti te predstavlja zdrav način za postupni i trajni gubitak suvišne tjelesne mase.

Prehrana čini 80 posto zone. Ostatak počiva na umjerenoj tjelesnoj aktivnosti. Tako prehranom u zoni nećemo gubiti kilograme, već centimetre – masno tkivo se pretvara u mišićnu masu.

Osnovna su načela zone umjerenost i ravnoteža.

Što je zona? Osnovni su principi zone ravnoteža i umjerenost: ravnoteža proteina, ugljikohidrata i masnoća koji moraju biti jednako zastupljeni u svakom obroku, a umjerenost u broju kalorija.

Vj, 22.02.2004.


Prehrana po zoni sastoji se od 40% ugljikohidrata, 30% proteina i 30% masti

‘Prehranu u zoni’ osmislio je dr. Barry Sears koji je svoju teoriju razvio na postojanju ‘dobrih’ i ‘loših’ eikozanoida odnosno, njihovog utjecaja na organizam. Eikozanoidi su tvari slične hormonima koje u tijelu kontroliraju mnoge fiziološke funkcije; utječu na imunološki, kardiovaskularni i živčani sustav.

www.zdravakrava.hr, 08.07.2009.