avis

im. m   mišljenje Europske komisije o čemu; ovdje mišljenje Europske unije o hrvatskoj molbi za članstvom u EU; od franc. ce m‛est a vis (to je moje mišljenje)


Priča o avisu

Premijer Sanader rekao je da mi očekujemo od Europske unije avis na proljeće (zna se što pak Europska unija očekuje od nas).

Ta je imenica avis potekla iz skraćivanja takva sklopa kao što je ce m‛est a vis, što znači «to je moje mišljenje».

VL, 21.02.2004.


I uvjetni avis dobra je vijest za Hrvatsku

Karijerni diplomati u Bruxellesu, koji se u posljednje vrijeme, razumljivo, intenzivno bave Hrvatskom, odlučili su hrvatsku javnost obavijestiti o jednoj od najvjerojatnijih opcija kad je riječ o famoznom avisu, dakle o mišljenju Europske komisije o hrvatskoj zamolbi za članstvo u Europskoj uniji. S druge strane, pozitivan avis već je obećan Hrvatskoj. Niz najutjecajnijih europskih političara, od predsjedavajućeg Europske unije, irskog premijera Aherna, preko talijanskog premijera Berlusconija, do austrijskog premijera Schussela, osobno su mi rekli, u snimanim intervjuima, kako vjeruju da će avis biti pozitivan. Pozitivni ali uvjetni avis još uvijek je vrlo dobra opcija za Hrvatsku.

JL, 24.02.2004.


Međutim, diplomatski izvori u Bruxellesu potvrdili su ono što je Jutarnji list već najavio – da bi avis mogao biti objavljen u prvom tjednu nakon Uskrsa. Iako Komisija inzistira na upotrebi rečenice “da će avis biti objavljen u proljeće, a proljeće je nakon zime i prije ljeta”, iz diplomatskih se izvora doznaje da je sada izrada avisa u fazi tzv. Finog podešavanja, odnosno pažljive analize političkog aspekta.

JL, 16.03.2004.